Dewan Pemuda PAS Kelantan

Himpunan Mansuhkan ISA Berjaya!

E-mail Print PDF

rosliHimpunan mansuhkan ISA yang berlaku semalam tidaklah yang teramai dari segi penyertaannya berbanding Bersih. Namun mesejnya tetap sama. Rakyat ingin menyatakan ketidakpuashatian mereka kepads kerajan BN yang terus bermaharajalela. Mereka lebih suka pihak polis, badan kehakiman, SPRM dan lain lain yang berhadapan dengan rakyat yang tidak sukankan mereka. Betapa baculnya spesis BN terutamanya UMNO. Tidakkah mereka mahu sedar, hampir separuh rakyat Malaysia menolak mereka pada PRU12?

UMNO/BN di bawah Dato Seri Najib cuba mengumpan rakyat dengan pelbagai janji dan gula gula politik. Yang peliknya, yang dituduh adalah pihak Pakatan Rakyat khusunya PAS. PAS dianggap memperalatkan rakyat dalam demonstrasi untuk kepentingan politik. Sememangnya itulah UMNO. Membela rakyat yang dizalimi dikatakan berpoltik sedangkan membela kroni dianggap perjuangan suci.

Macamana mahu melahirkan 1UMNO sekiranya kroni yang diutamakan? Mugnkin mereka akan mengatakan parti seperti PAS juga sudah berpecah dan berpuak puak. Ini bukan medan untuk menolak atau menerima kerajaan perpaduan yang ditaja oleh pihak tertentu. Namun, mengamati senario dalam UMNO sendiri menunjukkan penyatuan tidak akan berjaya atas nama apa sekalipun seliranya pihak yang ingin berkerjasama itu kosong jiwa mereka.

Isu ISA menampakkan sekali lagi bahawa toleransi merupakan istilah yang tidak wujud dalam kerajaan UMNO/BN. Mereka melaungkan perpaduan sedangkan suara rakyat tidak mereka pedulikan. Mereka menyalahkan Tuan Guru Nik Aziz kerana menolak kerajjaan perpaduan sedangkan mereka di belakang tabir menghantar pegawai pegawai untuk melunakkan Tuan Guru, lalu dimainkan oleh Media bahawa Tuan Guru Menteri Besar menyambut Perdana Menteri.

Seolah olah Tuan Guru sanggup menggadaikan prinsip yang menjadi pegangan sekiranya tuntutan Kerajaan Kelantan dilunaskan oleh Pusat. Siapa di belakang pertemuan ini? Haruslah diselediki tujuan mereka mengatur pertemuan ini. Kita yakin Mursyidul AM PAS dipandu olehNYA dalam membuat keputusan yang dasar. Beliau bukan begitu mudah terpengaruh dengan pujukan dan rayuan.

Himpunan mansuhkan ISA merupakan satu lagi mercu tanda yang mengajak rakyat tanpa mengenal latar belakang untuk bersama menuntut hak mereka. Inilah konsep 1Malaysia yang sebenar benarnya. Inilah erti perpaduan yang bukan setakat kerajan, bahlan rakyat dan kerajaan akan bersatu padu demi keadilan sejagat. Demi kemenangan umat.

* Dr Rosli Allani adalah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan.

 

DPP Kelantan

Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan

Tingkat 1, Bangunan PAS,
Jalan Dato Pati,
1500 Kota Bharu,
Kelantan

dppkelantan@pas.org.my