Dewan Pemuda PAS Kelantan

Berita KelantanSistem jalan sehala jadikan aliran trafik lebih lancar

E-mail Print PDF

KOTA BHARU, 11 Ogos (Hrkh) - Aliran lalu lintas di pusat bandar Kota Bharu mulai hari ini nampak lebih lancar biar pun berlaku sedikit kelam kabut ekoran pelaksanaan sistem jalan sehala.

Jalan Hospital di depan mahkamah, Jalan Doktor, Jalan Temenggong dan Jalan Tok Hakim kini menjadi hala sehala.

Dan beberapa lampu isyarat baru diwujudkan iaitu di Jalan Sultan Ibrahim, Jalan Tok Hakim dan Jalan Sultanah Zainab.

Yang Dipertua�Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB BRI), Haji Ahmad Mahmood berkata, tempoh sebulan bermula hari ini kajian dilakukan bagi melihat kesesuaian perubahan laluan tersebut.

Oleh itu katanya, pengguna jalan raya diberi peluang untuk memberi komen dan cadangan tentang perubahan laluan tersebut melalui www.MPKB.gov.my.Image

"MPKB-BRI juga mewujudkan satu jawatankuasa pemantau untuk mengkaji serta menilai sejauh mana keberkesanan dan kelancaran trafik di bandar Kota Bharu sekarang," katanya di sini, semalam.

Beliau berkata demikian pada majlis penyerahan rasmi landskap Bulatan Medan Tuan Padang dan menaik taraf Taman Perbandaran Tengku Anis.

Penyerahan tersebut dilakukan Timbalan Pengarah Teknikal Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) Kelantan, Che Hassin Che Mud kepada Ahmad.

Ahmad berkata, dengan kerjasama kerajaan Persekutuan banyak lanskap menarik dapat diwujudkan di kawasan bandar Kota Bharu.

Che Hassin berharap MPKB-BRI dapat menguruskan lanskap tersebut dengan sebaik mungkin bagi menjadikan Kota Bharu lebih ceria dan cantik.
 

Cakna Saudara Baru kumpul pelbagai bangsa

E-mail Print PDF

Baru-baru ini seramai 170 peserta terdiri dari pelbagai bangsa menghadiri program tersebut di Perdana Resort yang diadakan selama dua hari.

Pengarah Urusetia Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, Haji Abdul Aziz Yunus Aziz berkata, program tersebut julung kali diadakan itu bertujuan memberi pendedahan kepada saudara baru.

Katanya, program itu berjaya kerana mendapat sokongan beberapa badan bukan kerajaan antaranya Abim-Outrich, Institut Dakwah Islamiah Perkim. Persatuan Cina Muslim Malaysia, Persatuan India Muslim, Perkim dan pertubuhan Saudara Baru Antarabangsa.Image

Peserta terdiri daripada pelbagai bangsa antaranya India, Cina, Siam dan Inggeris.

"Mereka gembira di atas keprihatinan kerajaan negeri yang tidak meminggirkan saudara baru bagi mendapat pendedahan lebih luas tentang Islam," katanya ketika di temui di majlis penutup program tersebut.

Program dua hari itu diisikan dengan bacaan al-Quran oleh anak Orang Asli, ceramah agama, kuliah Maghrib dan ceramah oleh penasihat saudara baru dari Johor, Ustaz Omar Abdullah.

Pada malam pula diadakan qiamullai. Selain itu turut diadakan sukan pantai iaitu bolasepak, bowling padang, timbang bola takraw, tarik tali, cucuk manik dan merebut kerusi.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman berkata, kerajaan negeri sentiasa mengambil berat kehidupan saudara baru.

"Ini terbukti dengan pembinaaan sebuah masjid berimej budaya Cina di Rantau Panjang melambangkan Islam bukannya milik satu-satu kaum sahaja," katanya.

Menurutnya peranan yang amat besar ialah mengekalkan saudara baru dengan agama Islam dan mengelak mereka terjerumus dalam kancah maksiat dan melanggari hukum-hukum agama.

Katanya juga saudara baru boleh memainkan peranan sebagai pendakwah kepada saudara mara mereka yang belum Islam. - mj _

 

Pusat boleh contohi Kelantan tangani gejala sosial

E-mail Print PDF

KOTA BHARU, 27 Mei (Hrkh) - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mejar Jen (B) Dato' Jamil Khir Baharom disaran mencontohi Kelantan melaksanakan program Bulan Sembahyang.

Ini kerana pelaksanaan program berkenaan yang diadakan setiap bulan Rejab mampu menjadi benteng menangani gejala sosial khususnya di kalangan remaja.

Pegawai Dakwah Halaqat Kota Bharu, Ustaz Nor Azariza Mohd Alawi berkata, kempen Bulan Sembahyang biar pun dipandang remeh sesetengah pihak, namun ia ternyata berkesan mengembalikan golongan remaja kepada kehidupan beragama.

"Saya minta Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang baru supaya mencontohi apa yang telah dilaksanakan di Kelantan sejak lebih 10 tahun lalu," katanya pada majlis penyampaian dividen Ladang Rakyat di Gelanggang Seni, baru-baru ini. Image

Beliau yang juga Pegawai Pembangunan Masyarakat Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat berkata, hanya melalui agama sahaja kaedah paling berkesan menangani masalah sosial yang berlaku sekarang.

Kempen Bulan Sembahyang dianjurkan kerajaan Kelantan setiap tahun. Sebanyak RM1 juta diperuntukan bagi menjayakan program tersebut yang diadakan di seluruh Kelantan.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat, Dr Nazmi Ghazali Azmi berkata, pihaknya mewujudkan Tabung Tindakan Kebajikan Peserta Ladang Rakyat di setiap kawasan Dun pada Julai 2007.

Katanya, geran pelancaran disediakan sebanyak RM1,000 bagi setiap Dun dan peserta pula menyumbangkan RM10 setiap bulan ke dalam tabung itu bagi mengadakan pelbagai aktiviti kebajikan.

"Hasil kejayaan tersebut Ladang Rakyat bercadang menubuhkan koperasi bagi membolehkan lebih banyak lagi program dilaksanakan terutamanya berkaitan ekonomi.

"Cadangan penubuhan koperasi telah dipersetujui ahli lembaga Perbadanan Pembangunan Ladang Rakyat dan mesyuarat agung penubuhan koperasi dijangka diadakan pada Ogos depan," katanya.

Beliau juga berkata, program pasca graduasi ekonomi dilaksanakan secara menyeluruh pada Januari lalu di mana projek pertama membabitkan tanaman serai dilaksanakan di Dun Galas, Dabong, Gual Ipoh, Bukit Panau dan Nenggiri.

Menurutnya peserta Ladang Rakyat yang menyertai pojek tersebut telah menerima elaun bulan pertama sebanyak RM800 seorang.

Manakala projek lain yang akan dijalankan termasuk ternakan ikan keli, pemprosesan hasil ternakan, pertanian dan tanaman tropika.

Dr Nazmi berkata, projek tersebut diusahakan di kawasan seluas 10 ekar melibatkan 10 peserta di setiap Dun. - mj _

 

 

Kejohanan bowling rebut piala Exco

E-mail Print PDF

KOTA BHARU, 26 April (Hrkh) - Selepas rakyat Kelantan kecewa ekoran skuad Kijang gagal menggalas Piala FA malam tadi, kerajaan negeri cuba meredakan keadaan dengan mengajak peminat beraksi pada sukan bowling pula.

Biar pun berjaya membuka jaringan ulung ketika menentang Selangor di Stadium Nasional Bukit Jalil, namun tuah tetap tidak menyebelai Kelantan, apabila jaringan penalti menjadi hukuman.

Lupakan sementara bola sepak, ada baiknya sertai kejohanan Bowling Berpasukan 2009 yang menawarkan hadiah wang tunai RM3,000 serta piala anggota Exco, Abdul Fattah Mahmood.

Kejohanan itu dianjurkan Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota Kerajaan Negeri Kelantan (Maksak) akan diadakan di Pacific Bowl, KB Mall pada 1 dan 2 Mei ini.

Pemenang kedua akan mendapat wang tunai RM1,000 dan ketiga RM750. Manakala tempat keempat RM400, kelima dan keenam RM300 dan RM150.

Setiausaha Maksak, Haji Zamri Ismail berkata, pemain berkumpulan yang berjaya membuat lontaran paling tinggi akan memperolehi hadiah wang tunai RM400.

Selain itu pemain juga berpeluang mendapat hadiah menerusi cabutan bertuah yang menawarkan barangan elektrik seperti mesin basuh, peti sejuk, televisyen dan basikal.

Majlis penyampaian hadiah akan diadakan pada 2 Mei ini di Pacific Bowl jam 3 petang yang akan disempurnakan anggota Exco.

Zamri berkata, mereka yang berminat menyertai kejohanan tersebut boleh menghubungi 013 932 4358 (Tengku Abu Bakar), 019 900 1616 (Efwan) dan 019 983 3956 (Fauzilah) sebelum 29 April ini. - mj _

 

3,500 dengar tips Nur Madhiah berjaya dalam SPM

E-mail Print PDF

PENGKALAN CHEPA, 14 April (Hrkh)- Kesungguhan kerajaan negeri untuk melihat kejayaan pelajar di Sekolah kelolaan Yayasan Islam Kelantan dalam pelajaran telah digalas oleh Urusetia Pembangunan Insan,Belia,Sukan dan NGO dengan menganjurkan seminar motivasi bijak belajar.

Demikian menurut Pengarahnya, Abd.Aziz Yunus ketika ditemui di Seminar Motivasi Bijak Belajar yang disampaikan oleh motivator terkenal, Dr.Shukri Abdullah di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan(PUTIK) di mana lebih 3500 pelajar dari 27 buah sekolah YIK hadir di seminar yang diadakan sehari tersebut.

Menurut Aziz,ianya bertujuan untuk memberi semangat kepada pelajar dalam menanam minat terhadap pembelajaran,mengambil contoh tauladan daripada mereka yang berjaya seperti Siti Nur Madhiah Nik Omar dan perancangan pembelajaran yang betul untuk menghadapi peperiksaan.

"Pihak kerajaan menyedari akan pentingnya menanam semangat pembelajaran kepada pelajar di peringkat awal tahun dan ini merupakan kali kelima pihak kerajaan menganjurkan dan diadakan secara percuma,"ujar beliau.

Seminar yang mendapat kerjasama dari YIK tersebut mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari seluruh negeri dan pelajar turut bersolat jemaah Zohor dan solat hajat yang diimamkan oleh Adun Demit, Ustaz Muhammad Mustafa.

Perasmian seminar tersebut telah dilakukan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia,Sukan dan NGO, Abdul Fatah Mahmood dan turut hadir Adun Gual Periok,Ustaz Muhammad Awang dan Nik Nur Mardhiah Nik Omar.

Nik Nur Mardhiah dalam ucapannya berkata, teknik pembelajaran yang diamalkan oleh beliau amat mudah iaitu merangkumkan hubungan dengan Allah dan juga sesama manusia iaitu sentiasa menghormati orang tua,guru dan rakan-rakan.

Di samping itu, beliau juga berkata tumpuan semasa belajar dalam kelas dan sentiasa berhubung dengan guru dalam menyelesaikan pelbagai masalah pelajaran juga amat penting.

"Saya tidak pernah mengikuti kelas tuisyen di luar, namun semangat dan minat mestilah berada di hadapan kita dalam mengejar cita-cita dan ingatlah kejayaan kita tidak akan datang bergolek,melainkan kita berusaha dalam apa cara pun,"ujar beliau.

Sementara itu, Abdul Fatah ketika berucap merasmikan seminar pula berkata, kerajaan amat berbangga dengan lahirnya pelajar cemerlang seperti Nur Mardhiah dan berharap di tahun hadapan akan lahir pula dari pelajar yang mengikuti seminar pada hari ini.

"Marilah kita sama-sama berdoa agar akan lahir pelajar cemerlang di peringkat negara di tahun hadapan daripada negeri ini lagi dan saya yakin ianya akan datang daripada sebahagian dari peserta seminar ini,"katanya.

Abdul Fatah juga berkata kerajaan amat menyedari walaupun berlakunya kekurangan dari segi prasarana di sekolah-sekolah YIK, ianya bukan penghalang bagi pelajar untuk meneruskan pembelajaran dan ini terbukti dengan lahirnya pelajar cemerlang dari sekolah di bawah YIK pada tahun ini. - azm/mks
 

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/dppklntn/public_html/v2/templates/ja_vauxite/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/dppklntn/public_html/v2/templates/ja_vauxite/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/dppklntn/public_html/v2/templates/ja_vauxite/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/dppklntn/public_html/v2/templates/ja_vauxite/html/pagination.php on line 135

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/dppklntn/public_html/v2/templates/ja_vauxite/html/pagination.php on line 129

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/dppklntn/public_html/v2/templates/ja_vauxite/html/pagination.php on line 135
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  Next 
  •  End 
  • »
Page 1 of 3

DPP Kelantan

Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan

Tingkat 1, Bangunan PAS,
Jalan Dato Pati,
1500 Kota Bharu,
Kelantan

dppkelantan@pas.org.my