Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan

Memimpin Kebangkitan Anak Muda

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel
  • image
  • image

Isu Intipan : Kerajaan Malaysia Digesa Betindak Tegas

Saya menggesa kerajaan Malaysia agar betindak tegas terhadap dakwaan bahawa negara ini sedang diintip oleh Amerika Syarikat melalui kedutaannya di sini. Isu pengintipan ini timbul berikutan laporan akhbar berhubung dakwaan pemberi maklumat perisikan, Edward Joseph Snowden yang mendedahkan bahawa Amerika Syarikat (AS) mempunyai 90 kemudahan pengawasan elektronik di seluruh dunia termasuk di kedutaannya di Kuala Lumpur.

Saya menyifatkan intipan seperti ini sebagai satu bentuk penjajahan baru yang tidak wajar dilakukan oleh mana-mana negara di zaman moden seperti sekarang. Kita bukan lagi berada di zaman Perang Dunia di mana semua isu keselamatan dipantau oleh Amerika Syarikat yang mendakwa sebagai polis dunia. Di zaman moden abad ke-21 ini, adalah amat memalukan apabila sesebuah negara berdaulat masih diintip oleh negara lain atas sebab keselamatan.

Perlu diingatkan apa jua penjajahan dan serangan ketenteraan yang berlaku di dalam sejarah pastinya akan dimulakan dengan proses intipan. Jepun misalnya sebelum menyerang Tanah Melayu pada tahun 1941 telah memulakan proses intipan beberapa tahun sebelum itu melalui ejen-ejen yang menyamar sebagai orang awam. Demikian juga serangan pengganas Sulu ke atas Lahad Datu beberapa bulan lepas juga dilaporkan dimulai dengan proses intipan begitu lama oleh ejen-ejen mereka yang bergerak di dalam masyarakat awam.

Saya tidak melihat sebarang keperluan untuk Amerika Syarikat melakukan sebarang kegiatan intipan sekalipun hanya intipan eletronik di negara ini. Selaku sebuah negara yang mempunyai kedaulatan sendiri dan mempunyai hubungan diplomatik dengan Amerika, adalah sangat tidak wajar kegiatan sebegini dilakukan.

Justeru, saya menggesa agar kerajaan Malaysia melakukan tindakan yang lebih tegas selain daripada menghantar nota bantahan. Ini termasuklah menangguhkan serta merta rundingan Perjanjian Kerjasama Trans-Pacific (TPPA) dengan Amerika dan juga Australia yang dikatakan turut terlibat. Selain itu, bantahan demi bantahan wajib disuarakan melalui Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia termasuklah menutup sementara Kedutaan Amerika Syarikat jika perlu. Pada saya, tindakan sebegini wajib dilakukan demi menjamin kedaulatan negara tidak sewenang-wenangnya dicabul oleh negara asing.

Sekian, terima kasih.

Salam hormat,

AHMAD FADHLI BIN SHAARI,
Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan.

Bertarikh : 6 November 2013

Hudud : Kelantan Dipohon Bentuk Segera Pelan Tindakan

Saya ingin memberikan respon terhadap kenyataan YAB Ustaz Dato Menteri Besar Kelantan seperti yang tersiar di dalam akhbar Sinar Harian, 28 Oktober 2013 yang menzahirkan kesungguhan kerajaan negeri menguatkuasakan Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 yang telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan 20 tahun yang lampau. Kenyataan beliau tersebut dikeluarkan selepas merasmikan Konvensyen Amar Makruf Nahi Munkar sempena sambutan Hari Hududullah Peringkat Negeri Kelantan bertempat di Pusat Tarbiyah Islamiyyah Kelantan (PUTIK) kelmarin.

Bagi pihak DPPNK, saya menyokong penuh usaha dan komitmen yang ditunjukkan oleh YAB Menteri Besar dalam isu ini. Tidak ragu-ragu lagi, inilah cita-cita setiap pendokong perjuangan PAS di Kelantan bahkan di seluruh negara. Saya yakin, sokongan ini turut dikongsi bersama oleh semua pihak yang meletakkan kepercayaan dan harapan kepada Parti Islam Semalaysia (PAS) untuk menggerakkan usaha yang lebih serius ke arah pelaksanaan enakmen ini.

Jika dahulu, Kelantan telah terhalang untuk melaksanakan enakmen ini apabila bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengutuskan surat kepada YB Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat yang merupakan Menteri Besar Kelantan pada masa itu. Bagaimanapun, semenjak kebelakangan ini, pandangan beberapa tokoh perundangan dan pakar perlembagaan yang menyebut bagaimana Kelantan boleh melaksanakan undang-undang ini di dalam ruang lingkup perlembagaan yang sedia ada sewajarnya telah memberikan Kelantan nafas baru untuk melangkah ke hadapan demi menguatkuasakan undang-undang ini.

Saya benar-benar berharap, Jawatankuasa Teknikal Enakmen Jenayah Syariah ll (Hudud) yang telah ditubuhkan dua tahun yang lepas dapat bersidang dan mengeluarkan kesimpulan secepat mungkin agar undang-undang ini menjadi kenyataan. Jika perlu untuk dibawa satu kes sahaja ke mahkamah untuk menjadi percubaan atau 'precedent case', Kelantan tiada pilihan kecuali melakukannya.

Dalam hal ini, kerajaan negeri wajib untuk meletakkan pelan tindakan yang jelas dan sasaran masa yang munasabah bilakah enakmen ini dapat dikuatkuasakan. Tanpa meletakkan sasaran masa yang jelas, rakyat semakin tertanya-tanya dan akan mempersoalkan komitmen kerajaan negeri. Kita yakin, keikhlasan dan kesungguhan kerajaan negeri selama ini dalam isu ini sama sekali tidak dipersoalkan, namun ia boleh berubah apabila dilihat kerajaan negeri tiada kemajuan dalam isu ini.

Sekian, wassalam.

Dengan hormat,

AHMAD FADHLI BIN SHAARI,
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan.

Bertarikh : 24 Zulhijjah 1434H bersamaan 29 Oktober 2013M

MINYAK DAN IPP : KERAJAAN MEMILIH UNTUK MENINDAS RAKYAT DAN MEMELIHARA PARA KRONI

Tindakan menaikkan harga minyak dengan alasan mengurangkan bebas subsidi adalah merupakan satu tindakan yang tidak dapat diterima oleh rakyat. Alasan yang diberikan oleh Perdana Menteri Malaysia sewaktu mengisytiharkan pengurangan subisidi ini ialah untuk menjimatkan RM1.1 billion wang kerajaan untuk tahun ini dan RM3.3 billion untuk tahun 2014.

Perlu diingatkan bahawa kenaikan harga minyak pasti akan mendatangkan kesan kepada harga barangan keperluan. Penjimatan wang kerajaan sebanyak RM1.1 billion untuk tahun ini tidak membawa apa-apa kesan positif kepada kehidupan harian majoriti rakyat yang akan terhimpit dengan kos kehidupan yang tinggi.

Saya berpandangan, daripada kerajaan menaikkan harga minyak RON95 sebanyak 20 sen seliter yang hanya mendatangkan penjimatan RM1.1 billion untuk tahun ini, adalah lebih utama sekiranya kerajaan mengkaji balik perjanjian dengan mengkaji semula Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) dengan penjana Tenaga Bebas (IPP).

Menurut Datuk Peter Chin Fah Kui pada 24 Mei 2011 yang pada masa itu merupakan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, penjana Tenaga Bebas (IPP) menikmati sebanyak RM19 billion subsidi istimewa dari kerajaan. RM19 bilion adalah “keuntungan” yang terpaksa “dilepaskan” oleh Petronas kerana terpaksa menjual gas di bawah harga pasaran, iaitu pada RM10.70 bagi setiap Juta Unit Termal British (MMBtu), yang ditetapkan kerajaan kepada Petronas kepada IPP dan TNB untuk menjana kuasa serta sekaligus membekalkan kuasa eletrik kepada seluruh negara.

Kuasa yang dijanakan oleh IPP memenuhi 60 peratus daripada keperluan tenaga negara manakala TNB membekalkan 40 peratus. Ini tanda jelas bahawa IPP mendapat manfaat paling besar daripada RM19 bilion yang diperuntukan.Jika Petronas boleh menjual gas pada harga pasaran, tentunya RM19 bilion yang diuntung setiap tahun boleh digunakan untuk memanfaatkan 27 juta rakyat Malaysia. Bahkan dalam masa yang sama harga yang dikenakan IPP ke atas Tenaga Nasional Berhad (TNB)adalah harga yang lebih mahal dari harga yang dihasilkan sendiri oleh TNB. Ini bermakna TNB dipaksa membeli elektrik pada harga yang tak sepatutnya.

Persoalan ini bukan sahaja dibangkitkan oleh rakyat bawahan bahkan ia pernah disuarakan oleh bekas Ketua Pegawai Eksekutif TNB sendiri, Tan Sri Ani Arope di mana beliau pernah menyatakan kepada umum pendiriannya yang tidak setuju perjanjian PPA.

Saya menyeru agar kerajaan bertindak dengan adil di dalam menguruskan keperluan rakyat. Kenaikan harga RM0.20 sen sekalipun nampak tidak seberapa di mata kerajaan tetapi tetap merupakan kos yang tinggi di sisi rakyat ditambah dengan kenaikan harga barang yang bakal menyusul.

Desakan saya, kerajaan jangan hanya pandai menarik subsidi dari rakyat tetapi membiarkan para kroni bermewah-mewah dengan subsidi yang jumlahnya tidak sedikit.

Sekian.

¬-AHMAD FADHLI BIN SHAARI,
Ketua Penerangan DPPNK
3 SEPTEMBER 2013

Kuala Besut : ‘Kuala Ujian’

Saya membaca keputusan Pilihanraya Kecil DUN Kuala Besut melalui akhbar tempatan hari ini yang menyaksikan PAS gagal menawan DUN Kuala Besut daripada penguasaan UMNO/Barisan Nasional. Dalam erti kata lain, tawaran PAS kepada rakyat Kuala Besut untuk posisi 16 : 16 ditolak oleh rakyat DUN Kuala Besut yang mengambil keputusan untuk terus memangkah UMNO kelmarin.

Saya secara peribadi tidak terkejut dengan keputusan ini. Pengalaman saya turun beberapa kali membantu calon PAS berkempen dalam pilihanraya kecil ini termasuk meninjau suasana hari pengundian memberikan gambaran kepada saya suasana kehidupan masyarakat di DUN ini. Kehidupan rata-rata rakyat Kuala Besut yang mencari pendapatan sebagai nelayan memberikan peluang yang cerah kepada UMNO/Barisan Nasional menabur sebanyak mungkin projek dan habuan wang ringgit.

Inilah rahsia sebenar kekuatan UMNO. Kesusahan dan kesempitan hidup rakyat diambil kesempatan sehabis mungkin bagi memberikan kemenangan kepada mereka. Perhatikan sahaja di seluruh Malaysia ini, kesemua ibu negeri ditawan oleh Pakatan Rakyat kecuali dua sahaja jatuh ke tangan Barisan Nasional. Secara logiknya, ibu negeri tentulah tempat berhimpunnya tenaga cerdik pandai dan berpendidikan tinggi. Dan di sinilah UMNO/Barisan Nasional gagal kerana kekuatan wang dan kebendaan ada sempadannya.

Di sinilah letaknya tugas PAS selaku parti yang membawa mesej perjuangan Islam. Di Kuala Besut yang rata-rata penduduknya bergantung kepada pencarian mata pendapatan cara kampung berada dalam tekanan hidup yang tinggi dan sukar untuk membuat pilihan yang terbaik untuk taraf kehidupan mereka sendiri dalam jangka masa panjang. Apatah lagi untuk berfikir demi kepentingan agama. Pada saya, apa yang disebut sebagai penyakit ghaplah (lalai) merajai benak fikir rata-rata penduduk sehingga mengenepikan tanggungjawab terhadap agama mereka sendiri.
Inilah tugas gerakan Islam. Menyambung tugas Rasulullah SAW yang memikul tugas menghapuskan penyakit ghaplah ini. Firman Allah SWT yang bermaksud : “Supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai.” – Surah Yasin, ayat 6.

Perbezaan utama Kuala Besut dengan Pasir Puteh di Kelantan ialah budaya ilmu. Daripada budaya ilmu inilah akan lahirnya masyarakat yang sentiasa beringat-ingat tentang dosa dan pahala. Sebab itu di antara perkara terawal yang dilakukan di Kelantan setelah PAS mengambil alih teraju pemerintahan pada tahun 1990 ialah menubuhkan Unit Halaqat. Ini bukan satu kerja sambil lewa kerana hanya mahu mengharapkan peruntukan kerajaan. Ia sebenarnya misi kerajaan negeri untuk mendidik rakyat melalui pembudayaan ilmu di masjid-masjid yang dikendalikan oleh Unit Halaqat.

Manusia apabila berilmu akan menolak UMNO/Barisan Nasional yang jelas dan terang melawan aspirasi perjuangan Islam. Bukan mereka menolak UMNO/Barisan Nasional dengan emosi dan taksub, tetapi mereka menolak dengan pertimbangan ilmu yang dipelajari. Dengan ilmu, mereka membezakan intan dan kaca. Tanpa ilmu, jiwa akan kosong umpama tin kosong yang hanya dipenuhi oleh sampah sarap.

Lihat sahaja dakwah Rasulullah SAW di Mekah, ditolak habis-habisan oleh masyarakat Mekah yang rata-ratanya hidup dalam permusuhan panjang dan konflik sosial yang tinggi. Namun di Madinah yang agak maju sedikit dengan perkembangan ilmu dengan kehadiran ahli Kitab, Islam mudah diterima oleh penduduk di sana.

Nyata sekali Kuala Besut adalah ‘kuala ujian’. Ujian untuk penduduknya yang ditawarkan pembangunan ratusan juta yang akhirnya ramai yang lemas di ‘kuala ujian’ ini. Ia juga medan ujian kepada petugas-petugas parti PAS yang datang dari seluruh negara namun akhirnya terpaksa menerima keputusan tewas pada malam tadi.

Hakikatnya, ini bukan kali pertama PAS tewas di dalam pilihanraya. Saya mendoakan kesemua petugas parti PAS yang berpenat lelah di bulan Ramadhan ini demi kemenangan calon mereka diberikan ganjaran oleh Allah SWT. Inilah bekal kita yang paling berharga iaitu kita mengharapkan pahala daripada Allah SWT. Perhatikanlah ayat al-Quran yang bermaksud : Jangan kamu merasa hina (hilang semangat) memburu musuh kerana jika kamu merasa sakit mereka juga merasa sakit seperti kamu merasainya sedangkan kamu pula berharap kepada Allah apa yang mereka tidak harapkan.. (Surah al-Nisa’ ayat 104).

Kita bertanding di dalam pilihanraya untuk menang. Kita mungkin sedih jika tewas, tetapi jangan sesekali kita kecewa. Segera bangkit dan meneruskan perjuangan kerana perjuangan Islam sekiranya berpijak di lantai ikhlas pasti dihadiahkan dengan pahala!

Salam hormat.

Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)

Bertarikh : 16 Ramadhan 1434H bersamaan 25 Julai 2013M

DPPNK rakam tahniah kepada Jentera PRK Kuala Besut

Bagi pihak Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan (DPPNK) saya merakamkan JazakumulLahu Khaira kpd semua jentera pemuda Pas Kelantan meliputi seluruh kawasan yg di ketuai oleh Sdra Ustaz Hafiz Musa NKP DPPNK yg telah membantu kempen PRK N.01 Kuala Besut.. Walaupun tidak menang tapi dgn peningkatan majoriti BN hanya 158 undi wpun segala jentera Kerajaan Pusat & Negeri Terengganu dikerahkan membuktikan bahawa usaha yg telah dimainkan oleh semua pihak berjaya menafikan impian BN yg melatakkan target 4,000 majoriti.
Kita yakin semua kerja & usaha kita dlm bulan Ramadhan ini akan dikira sebagai amalan soleh Insya Allah.

(ولا تهنوا في ابتغاء القوم , إن تكونوا تألمون فإنهم يألمون كما تألمون , وترجون من الله مالا يرجون) .

Maksudnya : Jangan kamu merasa hina (hilang semangat) memburu musuh kerana jika kamu merasa sakit mereka juga merasa sakit seperti kamu merasainya sedangkan kamu pula BERHARAP KEPADA ALLAH apa yang mereka TIDAK HARAPKAN (an Nisa 104).

تقبل الله منا ومنكم صالح الأعمال ، اللهم اجعلها في ميزان حسناتنا

You are here: Home Berita